A te ékszered, a mi elhívásunk

Gyémánt fülbevalókat 20 milliárdért?
Gyémánt fülbevalókat 20 milliárdért?

A Shoteby’s aukciós ház szokta a legnagyobbakat gurítani, ami a világ luxuspiacát illeti. Felbecsülhetetlen értékű műkincsek, exkluzív ingatlanok és autók kelnek el az árveréseiken, ahol rendszerint a világ leggazdagabb embereinek képviselői ülnek, és költik el megbízóik pénzét.

 

Nem kivétel ez alól az ékszerpiac sem, illetve annak a legfelső szegmense. A Shoteby’s májusban kalapács alá bocsátja az Apollo Blue és az Artemis Pink nevű gyémánt fülbevalókat. A két ékszer együttes értéke az előzetes becslések szerint 70 millió dollár – átszámítva 20 milliárd forint – körül alakulhat.

Az Apollo Blue színének besorolása a legjobb, élénk fantázia kék, súlya 14,54 karát. Tovább növeli értékét, hogy kategóriájában a legnagyobb, amelyet valaha aukcióra bocsátottak. A lehető legjobb, tehát IIb típusú, amely a természetes gyémántok kevesebb, mint 0,5 százalékának leírására szolgál. Értékét 18-30 millió dollárra - 5,3-8,8 milliárd forintra - taksálják.

Párja, a szintén körte alakú Artemis Pink16 karátos, színének besorolása eggyel elmarad az Apollóétól, intenzív fantázia rózsaszín. Tisztasága azonban a lehető legjobb a szakértők szerint. IIa besorolású: a természetes gyémántok alig 1-2 százaléka tartozik ebbe az osztályba. Értékét 12,5-18 millió dollárra - 3,67-5,3 milliárd forintra - becsülik.

A Shoteby’s nem fedte fel az eladó vagy az eladók kilétét, hangsúlyozta viszont, hogy az Apollo Blue és az Artemis Pink a legértékesebb fülbevaló, amely eddig árverésre került.